Så gör du för att bokföra gåvor till välgörenhet

    Det finns många goda skäl att stötta ideella organisationers arbete på olika håll i världen. De senaste åren har både företag och privatpersoner skänkt rekordsummor för att hjälpa dem som drabbats av kriget i Ukraina, och inför jul brukar donationerna öka. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller för avdrag, och hur du ska bokföra gåvor till välgörenhet.

    Gåvor och avdrag

    En gåva handlar förstås om att bidra till något gott, till exempel att ge till behövande eller att stötta en organisation som bedriver forskning. Men det kan ändå vara bra att veta vad som gäller för att göra avdrag på skatten.

    Som privatperson kan du få skattereduktion på 25 procent för gåvor till välgörenhet. För att du ska få avdraget måste organisationen du skänker pengar till finns med på Skatteverkets lista över godkända gåvomottagare. Gåvan måste också vara på minst 200 kronor, och du behöver skänka minst 2 000 kronor under året.

    För inkomståret 2023 kan du få skattereduktion med upp till 3 000 kronor. Det motsvarar gåvor på totalt 12 000 kr. För företag gäller däremot andra regler.

    Företagsgåvor är inte avdragsgilla

    Företag får som bekant göra avdrag för vissa gåvor till anställda. Gåvor till välgörenhet som företaget betalar är däremot inte avdragsgilla skattemässigt. Men eftersom bolagsskatten i Sverige endast är 20,6% så blir företagets extra kostnad ringa.

    Väljer ditt företag att skänka bort omsättningen från en viss dag eller tidsperiod som gåva ska inkomsten från den perioden ändå tas upp i momsdeklarationen.

    Sponsring eller gåva?

    Om det krävs en motprestation för pengarna kan det i stället handla om sponsring. Motprestationen kan till exempel vara en föreläsning, en reklamplats eller att ni får rätt att använda mottagarorganisationens namn eller logga på er hemsida eller i annan kommunikation.

    För sponsringskostnader kan ni göra avdrag med ett belopp som motsvarar marknadsvärdet på den motprestation ni får. För att kunna göra avdraget måste ni också använda motprestationen – om ni till exempel inte utnyttjar föreläsningen så räknas det inte längre som sponsring, utan som en gåva.

    Våra redovisningsexperter kan hjälpa dig att bokföra gåvor till välgörenhet.

    Våra redovisningsexperter kan hjälpa dig att bokföra gåvor till välgörenhet.

    Hur du gör för att bokföra gåvor till välgörenhet

    Det vanligaste sättet att skänka en penninggåva är att du får en faktura från den organisation du ger gåvan till. Ibland sker betalningen i stället med kort eller genom en banköverföring. För att bokföra gåvor till välgörenhet behöver du som alltid ett underlag till redovisningen, som ett kvitto eller en annan bekräftelse på transaktionen.

    Kostnaden bokför du som en ”övrig kostnad” och klassificerar den med ett konto ur din kontoplan. Ur BAS 2022 kan du förslagsvis använda konto 6993 ”Lämnade bidrag och gåvor” eller 6992 ”Övriga ej avdragsgilla kostnader”.

    Lästips

    Vilka regler gäller för julgåvor till anställda?

    Vill du ha hjälp med redovisningen?

    Det finns många regler och bestämmelser att hålla reda på när det gäller bokföring och redovisning. Om du i stället vill lägga tid på annat så hjälper vi dig gärna!  Hos oss får du hjälp av erfarna redovisningskonsulter som vet vad som gäller. Du kan låta oss ta hand om hela redovisningen eller sköta vissa delar själv – vi är flexibla. Här kan du läsa mer om våra ekonomitjänster.

    Vill du ha tips och framtidsspaningar?

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev.