Är företagets julbord avdragsgillt? Vad gäller egentligen för julbord för anställda?

  Att bjuda sina anställda på julbord är för många företag en viktig personalvårdande aktivitet. Men är julbord avdragsgillt? Titta på videon eller läs artikeln nedanför för att få reda på reglerna för julbord för anställda 2023.


  Video thumbnail

  Är julbord representation?

  Julbord för anställda i form av en julfest anses normalt som intern representation och det är då skattefritt för de anställda. Det gäller också för familjemedlemmar till de anställda och för tidigare anställda som deltar.

  Kom ihåg: En jullunch anses normalt INTE som intern representation och är därför en skattepliktig förmån för de anställda. Men om jullunchen används som personalfest gäller reglerna för personalfester.

  Är julbord avdragsgillt?

  Utgifter för måltider och dryck är inte avdragsgilla för företaget, men man får lyfta moms på utgifter för förtäring på underlag upp till 300 kr per person. Det innebär att företaget åtminstone kan göra ett visst momsavdrag på kostnaden för julbordet.

  För kringkostnader som lokalhyra och underhållning vid julfesten får man göra avdrag med högst 180 kr exklusive moms per person och tillfälle. Om familjemedlemmar till de anställda deltar går det att göra avdrag för dem också.

  Dessa kringkostnader är avdragsgilla för max två personalfester per år. Om företaget har fler än två fester om året, till exempel både julfest, sommarfest och kick-off, behöver man alltså komma ihåg att det bara går att göra avdrag för två av dem.

  Vilka regler gäller för julbord för anställda?

  Det är viktigt att hålla julfesten inom rimliga gränser för att undvika att den klassas som lyxrepresentation. Sådana påkostade fester är inte avdragsgilla för företaget och kan leda till förmånsbeskattning för de anställda. Då blir hela kostnaden visserligen avdragsgill som en lönekostnad, men företaget måste samtidigt betala arbetsgivaravgifter på värdet av förmånen.


  Läs mer

  Vilka regler gäller för julgåvor till anställda?
  Så gör du för att bokföra gåvor till välgörenhet

  Vill du ha hjälp med företagets ekonomi?

  Reglerna kring skatter och avdrag kan vara knepiga att hålla reda på. Vill du slippa fundera över vad som gäller och i stället ägna dig åt kärnverksamheten och dina anställda? Vi hjälper företag med redovisning, rådgivning eller hela ekonomin. Läs mer om våra ekonomitjänster här, eller kontakta oss direkt.

  Vill du ha tips och framtidsspaningar?

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev.