Skattefri julgåva till anställda – vad gäller?

  Inför jul vill många arbetsgivare ge sina anställda något extra som uppskattning för arbetet de har utfört under året. En vanlig tradition är att bjuda på julbord, och kanske vill du även ge medarbetarna en julklapp?

  Men vad gäller när företaget vill ge en julgåva till anställda? Titta på videon eller läs artikeln nedanför för att få reda på reglerna för julgåvor 2023.


  Video thumbnail

  Regler för skattefri julgåva till anställda

  Huvudregeln är att gåvor till anställda är skattepliktiga. Undantaget är julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor. De gåvorna är skattefria så länge gåvans värde, det vill säga marknadsvärdet inklusive moms, inte överstiger vissa beloppsgränser.

  Hur mycket får en skattefri julgåva till anställda kosta 2023?

  För att en julgåva till anställda 2023 ska vara skattefri för den anställda får värdet inte överstiga 500 kronor inklusive moms. I julklappens värde räknas inte kostnader för administration och frakt in.

  Kom ihåg: Om värdet överstiger 500 kr är julgåvan skattepliktig från första kronan.

  Vem får du ge en skattefri julgåva till?

  Du som arbetsgivare kan inte ge en skattefri julgåva till bara en enskild anställd. Du måste ge julgåvan till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska gälla.

  Även uppdragstagare kan omfattas av reglerna om skattefrihet för gåvor till anställda.

  Vad får du ge dina anställda i julgåva?

  Du får i princip ge vad du vill i julgåva till dina anställda, så länge gåvan inte består av pengar eller kan bytas ut till pengar. Det går bra att ge presentkort som inte kan omvandlas till pengar.

  Vanliga julgåvor till anställda är ätbara gåvor som delikatesser eller choklad, biobiljetter eller presentkort som kan lösas in mot en gåva den anställda själv väljer.


  Läs mer

  Vilka regler gäller för julbord för anställda?
  Så gör du för att bokföra gåvor till välgörenhet

  Vill du ha hjälp att hålla koll på reglerna?

  Det finns många lagar och regler att hålla koll på som arbetsgivare. Vill du slippa fundera över vad som gäller och ägna dig åt annat? Vi kan hjälpa ditt företag med både redovisning, lön och HR. Läs mer om våra tjänster här, eller kontakta oss direkt.

  Vill du ha tips och framtidsspaningar?

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev.