Skatteverkets råd: Så skyddar du dig mot ID-kapning och bedrägerier

  Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet 2020 sker det ett bedrägeribrott var tredje minut. ID-kapning är ett av de vanligaste tillvägagångssätten, och både företag och privatpersoner är måltavlor. Här får du veta hur du kan skydda dig.


  Falska ombud

  Så sent som 2021 uppdagades en bedrägerihärva där bedragare stulit flera miljoner kronor från företagsledares bankkonton runt om i Sverige genom att logga in som ombud på Skatteverkets e-tjänster.

  Att företag har ombud som företräder dem i vissa skattefrågor är inte ovanligt, men för att undvika att bli utsatt för bedrägerier är det klokt att använda dig av Skatteverkets spärr för att registrera ombud via blankett. Då kan inga obehöriga använda pappersblanketter och förfalskade namnteckningar för att ansöka om behörigheter för att representera dig eller det företag som du är firmatecknare för.

  I stället använder du Skatteverkets e-tjänst och identifierar dig med e-legitimation. Det går också snabbare än att registrera ombud via blankett.

  Försvåra för bedragarna

  Grunden i de flesta ID-kapningar är ett personnummer. Det är en offentlig uppgift i Sverige och därför är det inte alltför svårt att komma över personnummer, men det finns sätt du kan försvåra för bedragare att ge sig på dig eller ditt företag. Skatteverket rekommenderar ett antal åtgärder för att motverka ID-kapning för både företag och privatpersoner:

  4 råd från Skatteverket för att motverka ID-kapning

  1. Spärra ombudsregistrering via blankett på skatteverket.se.
  2. Spärra obehörig ändring av folkbokföringsadress på skatteverket.se.
  3. Aktivera ”Adresslåset” för ändring av postadress på adressandring.se.
  4. Byt till att få myndighetsposten via en digital brevlåda.
   Myndigheten för Digital Förvaltning (DIGG) erbjuder när den här artikeln skrivs (april 2023) fyra godkända digitala brevlådor: Kivra, Billo, e-boks och Min myndighetspost.

  Läs mer

  “Skydda ditt företag från kapning” på bolagsverket.se

  “Säkra din e-legitimation” på msb.se 

  Behöver du hjälp?

  Känns det övermäktigt att sköta företagets ekonomi? Hos oss får du flexibla lösningar för redovisning och lön som ger dig full kontroll och mer tid över till annat. Är du inte kund än? Läs mer om våra tjänster, eller kontakta oss för ett samtal om hur vi kan hjälpa dig.

  Behöver ditt företag hjälp med trygga IT-lösningar? Vi på VIEW Group kan hjälpa er med allt som rör IT-säkerhet och säker IT-drift.

  Vill du ha tips och framtidsspaningar?

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev.