Behöver du hjälp med budgetering?

  Vet du vad du kan uppnå med en väl förberedd budget, och vilka problem du kan undvika? Under hösten förbereder de flesta företag budgeten inför följande år, och många behöver hjälp med budgetering.

  Vissa företagare arbetar för att skapa en bild av hur intäktsutvecklingen kommer att bli i framtiden, medan andra koncentrerar sig mest på hur kostnadsbilden för företaget kommer att se ut. Vilka prognoser kan du göra för att vara bäst förberedd?

  Budgeten ger dig en bra översikt

  Förutom redovisningen är budgeten ett av de viktigaste verktygen för ekonomisk förvaltning av ditt företag. Budgetarbetet och bedömningarna du gör under hösten är bland de viktigaste sakerna du som företagare kan göra för att vara väl förberedd inför nästkommande år.

  En genomarbetad och realistisk budget kommer att hjälpa dig att utveckla och styra företaget mot ökad lönsamhet och god kostnadskontroll, likviditet och förutsägbarhet. Det är mycket värt att få en översikt över företagets framtida ekonomiska situation för att kunna bedöma risker och titta på vilka åtgärder du kan genomföra för att utveckla och effektivisera verksamheten under året.

  Frågor att ställa dig som hjälp med budgeteringen:

  • Vad har fungerat bra och mindre bra under året?
  • Vad kommer att vara de största kostnaderna nästa år?
  • Var kommer dina intäkter att komma från?
  • Finns det någon osäkerhet kring inkomstbasen?
  • Bör du upprätta en ren kostnadsbudget?
  • Har du budgeterat så att villkoren är så korrekta som möjligt?

  Kortsiktig eller långsiktig strategi för budgeteringen?

  Ibland kan det också vara viktigt att tänka långsiktigt för att få en bättre helhetsbild av verksamheten. Du kanske vill ta fram budgetar för mer än 12 månader i taget? Kanske införa en strategi för de kommande två åren?

  I de fall där företag upplever snabb tillväxt kan det vara smartare att planera på kort sikt. Det kan vara mer meningsfullt att arbeta med prognoser för kortare perioder, som kvartalsvis eller halvårsvis. Kanske är det mer meningsfullt att arbeta med en ren kostnadsbudget?

  Olika slags budgetar

  Vi på VIEW Ledger har lång erfarenhet av att förbereda olika sorters budgetar. Våra konsulter och rådgivare kan både vägleda dig i budgetprocessen och ge dig praktisk hjälp med budgeteringen. Vi hjälper dig att skapa budgetar som:

  • Resultatbudget
  • Balansbudget
  • Likviditetsbudget
  • Kostnadsbudget
  • Investeringsbudget
  • Långtidsbudget
  • Prognoser
  • Revidering av budget

  Ekonomisystemet som hjälp med budgeteringen

  Ett bra ekonomisystem kan vara till stor hjälp med budgeteringen. Se till att du har ett ekonomisystem med bra verktyg för att förenkla budgetprocessen. Vi arbetar med de molnbaserade ekonomisystemen Fortnox och Xledger, som har många fördefinierade rapporter och mycket bra budgetfrågor.

  Med ett molnbaserat ekonomisystem har du alltid tillgång till budget och prognoser, vare sig det är på dator, mobil eller surfplatta. Du har kontroll över företagets ekonomiska situation när som helst, och kan använda budgeten som ett levande arbetsdokument. Att alltid ha tillgång till uppdaterade siffror gör också vardagen enklare för både dig och dina anställda.

  Ta hjälp med budgeteringen

  Att ha en bra budget betyder inte att allt kommer att gå enligt plan, eller att oförutsedda kostnader inte kommer att uppstå. Men de allra flesta företag behöver en översikt och plan över framtida kostnader och intäkter, eftersom det tydliggör risker och möjligheter och gör framtiden mer förutsägbar. Om du inte har tid, resurser eller kunskaper inom företaget för att göra en bra budget kan det vara en väl värd investering att anlita en redovisningsbyrå för hjälp med budgeteringen.

  Våra redovisningskonsulter har lång erfarenhet av budgetering, analys och ekonomisk rådgivning. Våra kunder finns i Sverige, Norge och hela världen, och är företag av olika storlek och i olika branscher. Kontakta oss via telefon eller mejl, eller fyll i formuläret här nedanför, så återkommer vi inom kort med ett förslag.

  Läs mer: 7 vanliga misstag när du budgeterar


  Vill du ha tips och framtidsspaningar?

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev.