5 processer du bör automatisera i din redovisning

  Visst vet du att det finns mycket tid att spara på att automatisera och digitalisera processer inom redovisning. Men var ska man börja? Vi föreslår att du börjar med att titta på de här fem processerna, där du utan alltför stor insats kan spara mycket tid.

  1. Verifikationshantering och kontering

  Det finns ingen anledning att lägga tid på att scanna fakturor längre. Med e-fakturor som standard har du en god utgångspunkt för att automatisera fakturahanteringen. All information på fakturorna tolkas och läses in automatiskt. Med hjälp av maskininlärning och AI går det dessutom att automatisera konteringen. På så sätt kan du spara en stor mängd manuellt arbete.

  2. Attestflöde

  Det måste bli ett slut på att mejla fram och tillbaka för att hitta rätt kontaktperson eller skicka påminnelser om att godkänna fakturor. Ett effektivt attestflöde minskar risken för sena betalningar och påminnelseavgifter. Med ett regelverk för attestering, som du själv utformar, hamnar fakturorna automatiskt hos rätt personer. Så fort fakturorna är godkända går de automatiskt till betalning.

  3. Betalning och bankavstämning

  Med bankintegration kan du sköta hela betalningsprocessen direkt från ditt ekonomisystem. Utifrån dina regler genomförs betalningarna automatiskt och bokförs på rätt konto utan manuell hantering. Alla banktransaktioner kan återrapporteras till ditt ekonomisystem och bankavstämningen sker automatiskt.

  4. Reseräkningar, traktamente och utlägg

  Tidsredovisning och hantering av kvitton och utlägg tar ofta mycket tid internt och innebär inte sällan mycket extrajobb när konteringen har blivit felaktig. Idag finns det smidiga digitala lösningar för utläggsredovisning där medarbetarna enkelt scannar sina kvitton som sedan tolkas och bokförs automatiskt utifrån aktuella regler.

  5. Rapportering och prognostisering

  Med all data samlad blir automatiska rapporter en självklarhet. Tiden du tidigare lagt på att sammanställa rapporter kan du nu istället använda för att tolka och se sammanhang. Med hjälp av historiska data och smarta algoritmer kan du också analysera och hitta mönster som hjälper dig att planera framåt.

  Vill du veta mer om hur du kan automatisera din redovisning?

  Våra redovisningskonsulter och systemexperter har lång erfarenhet av att hjälpa företag i olika storlekar och branscher att effektivisera sina ekonomiprocesser. Vi levererar både ekonomitjänster och smarta ekonomisystem med en hög grad av automatisering och kan även hjälpa dig med ett effektivt tidrapporteringssystem och en app för utläggshantering.

  Hör av dig och berätta vad du vill ha hjälp med, eller boka in en kostnadsfri demo direkt!

  Vill du ha tips och framtidsspaningar?

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev.