Skatt på sommarjobb – vad gäller?

  Har ditt företag anställda som ska sommarjobba skattefritt? Då finns det några saker att tänka på.

  Hur mycket får en sommarjobbare tjäna 2023 utan att betala skatt?

  Under 2023 är behöver man inte betala skatt på inkomst under 22 208 kronor. Det innebär att många skolungdomar och studerande som drygar ut kassan genom att jobba extra under sommaren kan göra det skattefritt och de får ut hela lönen utan skatteavdrag.

  Vad behöver arbetsgivaren göra när det gäller skatt på sommarjobb?

  Om din sommarjobbare inte ska betala skatt på sommarjobb behöver du som arbetsgivare begära in ett intyg från den som sommarjobbar: Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag (SKV 434). Det räcker att fylla i intyget och om du vill kan du själv beställa hem blanketten för att underlätta för den som sommarjobbar, och kanske är ny i arbetslivet. Annars kan du informera om att intyget finns hos Skatteverket för nedladdning och utskrift.

  Som arbetsgivare har du också alltid rätt att begära att den som sommarjobbar i stället för intyget lämnar in ett beslut från Skatteverket.

  Bra att veta är att det finns ett antal förutsättningar som ska vara uppfyllda för att slippa betala någon skatt och att det är arbetstagaren som ansvar för att dessa förutsättningar uppfylls.

  Jämkning vid skatt på sommarjobb

  Om den som sommarjobbar kommer att tjäna mer än 22 208 kronor kan du informera personen om att hen stället kan lämna in en ansökan om jämkning för att korrekt skatt ska dras från lönen.

  Ansökan görs av den som ska jobba och när beslutet sedan kommer från Skatteverket ska det lämnas till arbetsgivaren. Det går att ansöka om jämkning via Skatteverkets webb även utan e-legitimation.

  Mer information och länkar

  Läs mer hos Skatteverket: Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag.

  Länk till Skatteverkets e-tjänst: Jämkning (ändring av preliminär A-skatt).

  Vill du ha hjälp?

  Som kund till oss hjälper vi dig med både skattefrågor och löneutbetalningar. Läs mer om våra tjänster.

  Vill du ha tips och framtidsspaningar?

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev.